Cunoști starea aceea: când te simți rău, când nimic nu se întâmplă cum dorești, când parcă viața a luat-o razna de tot?
Când ajungi în acel punct începi cu disperare să te gândești ce ai de făcut. Toată lumea știe că există psihologi, dar de multe ori, nu sunt prima opțiune pe care îți dorești să o încerci. Uneori nu sunt nici măcar ultima. Unii oamenii își spun: „Cu ce să mă ajute pe mine psihologul?”; „Mă duc acolo și dau o grămadă de bani.”; „Este o prostie.”; „Nu am încredere.”; „Nu mă va ajuta cu nimic.”
Numai că, pentru că nu te simți bine, ceva trebuie să faci. Nu mai poți suporta să stai așa. Incepi sa vorbești cu prietenii, colegii, rudele sau cauți solutii salvatoare pe internet. Aparent nu are ce să fie rău daca citești articole pe internet și să vezi ce au făcut alții. După ce vei citi, vei alege o soluție și o vei aplica. Totul va merge bine și tu vei fi din nou plin de energie, fericit și mulțumit. Câteodată chiar așa se întâmplă.
Însă, de cele mai multe ori, începe să se deruleze următorul scenariu. Citești articole despre psihologie pozitivă, life-coaching, meditație, ce au facut alți oameni în situația ta și ce bine le-a mers etc. Îți alegi o metodă cu care rezonezi cel mai bine si care pare perfectă pentru tine și o aplici. Chiar daca este bine o vreme, pe urmă vezi că te simți iar ca la început sau mai rău.
Citești din nou și mai mult, cauți, vorbești și cu alții, alegi altceva și încerci din nou. Și din nou și din nou și din nou. Nimic nu merge la tine. Tot rău te simți, tot rău îți merge. Astfel începi să te întrebi din ce în ce mai des: de ce la mine nu merge nimic?
Crezi că îți vei răspunde vreodată cu: „Nu am aplicat metoda potrivită. Nu-i nimic. Voi mai încerca”? Bineînțeles că nu. Vei începe să îți reproșezi eșecurile: „Nu sunt in stare de nimic.”; „Nu ma pricep la nimic.” (Doar ai încercat ceva ce la alții a mers, nu-i așa? Dacă la tine nu merge, este clar că tu ești de vină.) În cel mai bun caz, îți vei răspunde: „Am ghinion.”; „Mie niciodată nu mi-a reușit nimic.”; „Degeaba mă mai zbat.” (Deci vei da vina pe soartă, pe destin).
În ambele cazuri te vei simți mai rău, mai deprimat, mai lipsit de speranță și vei obosi să mai încerci ceva.
Psihologul este persoana care te poate ajuta să găsești soluții potrivite ție și te poate susține în a le aplica până în momentul când rezultatele devin vizibile și se creează un obicei. Din acest motiv recomand vizita la psiholog de fiecare dată când ai o problema care pare fără soluție și de fiecare dată când simți că viața ta nu se îndreaptă în direcția dorită, orice ai face. Este păcat să trăiești o viață întreagă crezând că ai ghinion sau fiind convins că nu ești suficient de bun.
Mult succes!